RECEPT DRIEGANGEN MENU
VIER PERSONEN
soep van geroosterde wortels met dukkah, pistache en yoghurt|parelgort met rozemarijn, pompoen en amandel & pompoenpitten|Grieks yoghurtijs met kaffir lime,
kaffir lime karamel met pistache
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
lijst met ingredienten
Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.
Ingrediënten
Voorgerecht
1 bos wortels
1 sjalot, fijngesneden
2 liter water
Dukkah, kant en klaar – 50 gr.
Komijn, 1/5 theelepel
Pistachenootjes – 25 gr.
Griekse yoghurt – 80 gr.
1 rode peper – fijn gesneden
4 bouillonblokjes (groente- of kippenbouillon)
Neutrale olie
Zwarte peper
Ingrediënten
Hoofdgerecht
200 gr. parelgort
2 sjalotjes
2 takjes rozemarijn
1 oranje pompoen
Olijfolie
Geroosterde
amandelen – 40 gr.
600 ml. water
Vegetarische optie: Groentebouillon-
blokje 1¼
Anders kippen-
bouillontablet 1¼
1 teen knoflook
Witte wijn – 30 ml.
Zout
Peper
Pompoenpitten 25 gr.
Parmezaanse kaas naar smaak
Ingrediënten
Nagerecht
Griekse yoghurt 500 ml.
250 ml, room 35%
120 gr. witte basterdsuiker
Kaffir lime – gedroogd,
10 blaadjes
Limoen zest van 1 limoen
100 gr. suiker
150 ml. water
30 gr. pistache nootjes
Suiker
Voorgerecht: soep van geroosterde wortels met dukkah, pistache en yoghurt
Kooktijd: 40 min, voorbereidingstijd: 10 min.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de pistache nootjes in een koekenpan, hak fijn. Schrap de wortels, was ze, verwijder het groen en snijd in stukjes van 3-4 cm. Vet een ovenschaal in. Doe de stukjes in de ovenschaal en rooster de wortelen 25 minuten. In een pan met een dikke bodem de sjalot aanfruiten in olie, voeg de kumijn toe en de rode peper. Voeg water toe, breng aan de kook, los de bouillonblokjes erin op. Doe de wortels erbij. Kook totdat de wortels gaar zijn. Pureer met een staafmixer. Doe er wat vers gedraaide zwarte peper over. Serveer in kommen. Doe er een kleine eetlepel yoghurt in, bestrooi met wat dukkah en erbovenop wat pistache.
Hoofdgerecht: parelgort met rozemarijn, pompoen en amandel & pompoenpitten
Kooktijd: 45 min, voorbereidingstijd: 15 min.
Zet de oven op 200 graden. Snijd de pompoen in 4 grote stukken, doe deze in een ingevette schaal, doe er een klein beetje olijfolie overheen. Bestrooi met zout en peper. Gaar de pompoen in 40 minuten.
Snipper intussen de sjalotjes fijn. Fruit ze zachtjes aan in een pan met een dikke bodem. Ris de rozemarijn van de takjes, snijd het fijn en bak de rozemarijn even mee. Snijd een teentje knoflook fijn en bak kort even mee. Uitzetten tot de pompoen klaar is.
Rooster in een koekenpan de pompoenpitten. Hak de amandelen fijn. Rasp de Parmezaanse kaas.
Als de pompoen klaar is, de parelgort eerst grondig wassen. Voeg de parelgort toe aan de sjalotjes , voeg de witte wijn toe en laat de wijn verdampen. Voeg daarna het water toe en breng aan de kook. Voeg het groente bouillonblokje toe (of kippenbouillon blokje voor een romiger resultaat). Zet het vuur laag en laat een half uur zachtjes koken, regelmatig roeren.
Ondertussen de pompoen schillen en in stukjes hakken. Voeg de pompoen toe in de laatste 10 minuten. Als de parelgort klaar is en afgegoten, de pompoenpitten en de geroosterde amandelen toevoegen. Roer er ook een klein scheutje olijfolie door. Proef en breng op smaak met weinig zout en peper. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas.
Nagerecht: Grieks yoghurtijs met kaffir lime, kaffir lime karamel met pistache
Kooktijd: half uur, voorbereidingstijd: 15 uur
Doe de vrieskom van de keukenmachine minstens 15 uur in de vriezer. Klop de basterdsuiker op met de slagroom tot yoghurtdikte. Zet weg tot de kaffir lime siroop klaar is. Maak een siroop van de kaffir limes, door het water met de suiker te verhitten en aan de kook te brengen. Zodra de suiker is opgelost, de kaffir lime blaadjes toevoegen en 10 minuten op een laag pitje laten staan. De lime blaadjes verwijderen en de stroop verder iets laten inkoken op een laag vuur. Regelmatig de zijkanten van de pan even met een nat kwastje nalopen, zodat er geen verbrande suikerkorreltjes aan de zijkant van de pan kunnen ontstaan en in de siroop kunnen vallen (dan smaakt de hele siroop verbrand namelijk). De siroop laten afkoelen.
Doe 3 theelepels van de siroop in het yoghurt room mengsel. Bewaar de rest van de siroop. Doe in de ijsmachine en zet nadat de ijsmachine klaar is (30-40 min.) het mengsel in de vriezer of serveer direct.
Vlak voor uitserveren, rest van de siroop opwarmen met klein beetje water aan de kook brengen, vuur laag en inkoken tot karameldikte. Rooster ondertussen de pistachenootjes, snijd ze fijn, houd 10 gr. apart en voeg toe aan de karamel.
Opmaak: doe 2 bolletjes pp in een bakje, lepel er wat kaffir lime karamel omheen, en strooi er wat fijngehakte pistachenootjes overheen.