top of page

RECEPT spitskoolcrème, gegrilde kip, misojus, gebakken cantharellen

​

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

​

Ingrediënten

​

1 spitskool

50 ml groentebouillon

1 sjalot

Boter

50 ml melk

150 ml crème fraîche

Gegrilde kip

Gepekelde versie

1 kip

2,5 liter water

60 gr. suiker

75 gr. zout

1 laurierblad

4 jeneverbessen

3 peperkorrels

Paprikapoeder

Cayennepoeder

Olie

Sap van ½ citroen

Misojus

2 eetlepels miso

150 ml kippenfond

1 tl sojasaus

250 gr. cantharellen

Zout

Peper

 

​

​

​

​

​

​

 

​

Kooktijd: 1 uur en 15 min, voorbereidingstijd: 1 nacht tot 1 dag (pekelen)

​

Breng het water aan de kook. Los er het zout en suiker in op onder regelmatig roeren en voeg de jeneverbessen, peperkorrels en laurier aan toe. Laat de pekel afkoelen. Doe de kip in de pekel (hij moet helemaal onderstaan) en zet een nacht tot 1 dag in de koelkast.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet de pekel af en laat de kip uitlekken. Dep hem droog. Leg de kip op een snijplank, met de borst kant naar beneden. Knip met een wild- of keukenschaar de ruggengraat van de kip eruit. Druk de kip nu plat op de plank. Bestrooi de kip met citroensap, wat olie, paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper. Wrijf de kruiden er goed in.  Gaar de kip in ongeveer een uur in het midden van de oven op een braadslede met rooster. Doe de miso, sojasaus en de fond in een steelpan, roer met een garde. Voeg na de bereiding van de kip nog wat braadvet toe aan de jus. Proef en breng op smaak met wat peper en eventueel wat zout.

Fruit de sjalot glazig. Snijd de spitskool in kleine stukjes, snijd de nerven eruit. Kook de spitskool totdat hij goed gaar is. Giet af. Voeg de groentebouillon toe, de crème fraîche en pureer met de staafmixer of keukenmachine. Is de crème nog niet glad, voeg dan wat melk toe, en wat boter. Proef en breng op smaak met zout en peper. Veeg de cantharellen schoon. Bak ze in boter, bestrooi met zout en peper.

Serveren: snijd de kip in mooie stukken. Doe wat creme op elk bord, leg er een stuk kip op en dresseer met de misojus.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

bottom of page