top of page

RECEPT gebakken eendenborst, gekaramelliseerde uien, bloemkool crème met donker bier, hazelnoot crunch

vier personen

 

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

lijst met ingredienten

Avenir Light is a clean and stylish font favored by designers. It's easy on the eyes and a great go to font for titles, paragraphs & more.

Ingrediënten

​

4 tamme eendenborstenfilets

(NOOT: voor een groot diner, gebruik de helft,

dus 2 filets)

zout

zwarte peper

1 bloemkool

room

boter

1 flesje donker bier

2 grote uiten

schep bruine basterd

suiker

handje hazelnoten

​

gevogeltefond​

pot 200 ml

kalfsfond, pot 200 ml

shery, 5 dl

boter (ijskoud) zes

plakjes

​

​

aardappelpuree

met knoflook, zie smaakcombinatie pagina aardappels

​

​

​

​

 

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

​

 

 

​

 

​

 

​

​​

Kooktijd: 45 min, voorbereidingstijd: 0 min.

​​

Maak aardappelpuree volgens recept.

​​

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Kook een pot gevogeltefond, een pot kalfsfond in tot de helft. Voeg 4-5 dl. sherry toe en kook nog wat verder in.

Verwarm een koekenpan en rooster er op een laag vuur een handje hazelnoten in (5 min.). Wrijf de velletjes eraf en hak fijn.

Kook een half flesje donker bier in tot stroop. Zet weg.

Was en snijd ondertussen 1 bloemkool in roosjes, kook tot ze gaar zijn.  Giet af. Pureer de bloemkool tot gladde crème met wat room, boter de bierstroop en zout en peper.

Snijd ondertussen ook de uien in ringen en bak ze langzaam in boter. Bestrooi met wat bruine basterdsuiker, check en roer regelmatig (voeg zonodig wat water toe).

Snijd 4 eendenborstfilets aan de velkant in (dichtruitpatroon; snijd niet door de vetlaag heen), bestrooi met grove peper. Bak de eendenborstfilets aan op de velkant in een niet ingevette hete koekenpan. Bakca. 5 minuten, tot het vet uit hetvel is. Haal ze uit de pan. Leg ze in een ingevette ovenschaal met develkant naar boven. Zet deovenschaal 8 minuten in de oven, verwarm ze tot eenkerntemperatuur van 57 graden.Haal ze uit de oven en laat de eendenborstfilets 5minuten rusten onder aluminium folie. De kerntemperatuur is dan ca, 60 graden.

Monteer de saus door er 1 voor 1 zes plakjes ijskoude boter doorheen te roeren. Niet meer laten koken. Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de eendenborst in plakken, bestrooi met zout en en peper. Serveer met de creme, de uien en bestrooi met de hazelnoten.

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​​

bottom of page